A szülők szerepe

AZ ÉLETBEN sok esemény csak nagyon kis mértékben hat ránk. Más események viszont nagy és maradandó hatást gyakorolnak. Egy gyermek születése nyilvánvalóan az utóbbiakhoz tartozik. A férj és feleség élete soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt. Az új személyiség − jóllehet nagyon kicsi − éreztetni fogja magát az otthonban hangjával és jelenlétével, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A szülők számára az életnek most gazdagabbá és boldogabbá kell lennie. Ezzel azonban kihívás is együtt jár; és a legjobb eredmény érdekében ezt a kihívást mindkét szülőnek vállalni kell. Mindkettőtöknek része volt a gyermek létrehozásában, s mindkettőtöknek fontos szerep jut a baba fejlődésében is születésétől fogva. Soha nem volt nagyobb szükség őszinte, közös − és alázatos − együttműködésre.

Mindegyik szülő szerepének megértése és a szerepek összehangolása nagy segítség gyermeketek szükségletének kielégítéséhez, ami boldog eredményeket hoz. Ehhez egyensúlyra van szükség. Mert jóllehet az elme igyekszik értelmesnek lenni, az érzelem gyakran kizökkenti a dolgokat egyensúlyukból. Talán hajlamosak vagyunk túlzásokra, túl kicsiből túl nagyot csinálunk s aztán visszatérünk a túl kicsire. Kívánatos, hogy az apa gyakorolja a főséget, de ha túlzásba viszi, basáskodóvá válik. Helyes közreműködni az anyának a nevelésben és a gyermekek fegyelmezésében, de ezeknek a feladatoknak kisajátítása az apa kizárásával aláássa a család építményét. A jó az jó, de ha szélsőségesen gyakorolják a jóból is megárthat a sok.